12 Oktober 2018

25 Pesan Nasehat Luqman Kepada Anaknya

apa nasihat luqman kepada putranya tentang aqidah dan tauhidHai anakku: ketahuilah, bekerjsama dunia ini bagaikan lautan yg dalam, banyak insan yg tenggelam ke dalamnya. Bila engkau ingin selamat, semoga jangan karam, layarilah lautan itu dengan SAMPAN yg berjulukan TAKWA, ISInya ialah IMAN dan LAYARnya yakni TAWAKKAL kepada ALLAH.

orang – orang yg sentiasa menyediakan dirinya utk mendapatkan nasihat,maka dirinya akan menerima penjagaan dari ALLAH. Orang yg insaf dan sedar setalah mendapatkan nasihat orang lain, beliau akan sentiasa mendapatkan kemulian dari ALLAH juga.

Hai anakku; orang yg merasa dirinya hina dan rendah diri dalam beribadat dan taat kpd ALLAH, maka beliau tawadduk kepada ALLAH, beliau akan lebih erat kepada ALLAH dan selalu berusaha menghindarkan maksiat kepada ALLAH.

Hai anakku; seandainya ibubapamu murka kepadamu kerana kesilapan yang dilakukanmu, maka marahnya ibubapamu yakni bagaikan baja bagi tanam tanaman.

Jauhkan dirimu dari berhutang, kerana bekerjsama berhutang itu boleh menjadikan dirimu hina di waktu siang dan gelisah di waktu malam.

Dan selalulah berharap kpd ALLAH ihwal sesuatu yg mengakibatkan untuk tidak menderhakai ALLAH. Takutlah kpd ALLAH dengan sebenar benar takut ( takwa ), tentulah engkau akan terlepas dr sifat berputus asa dari rahmat ALLAH.

Hai anakku; seorang pendusta akan lekas hilang air mukanya kerana tidak dipercayai orang dan seorang yg telah rosak akhlaknya akan sentiasa banyak melamunkan hal hal yg tidak benar. Ketahuilah, memindahkan kerikil besar dr tempatnya semula itu lebih gampang drpd memberi pengertian kpd orang yg tidak mahu mengerti.

Hai anakku; engkau telah mencicipi betapa beratnya mengankat kerikil besar dan besi yg amat berat, tetapi akan lebih lagi drpd semua itu,adalah bilamana engkau memiliki tetangga (jiran) yg jahat.

Hai anakku; janganlah engkau mengirimkan orang yg tidak cerdik sebagai utusan. Maka bila tidak ada orang yang cerdik, sebaiknya dirimulah saja yang layak menjadi utusan.

Jauhilah bersifat dusta, lantaran dusta itu gampang dilakukan, bagaikan memakan daging burung, padahal sedikit sahaja berdusta itu telah menawarkan akhir yg berbahaya.

Hai anakku; bila engkau memiliki dua pilihan, takziah orang mati atau hadir majlis perkahwinan, pilihlah utk menziarahi orang mati, lantaran ianya akan mengingatkanmu kepada kampung alam abadi sedangkan menghadiri pesta perkahwinan hanya mengingatkan dirimu kepada kesenangan duniawi sahaja.

janganlah engkau makan hingga kenyang yg berlebihan, kerana bekerjsama makan yg terlalu kenyang itu yakni lebih baiknya bila masakan itu diberikan kpd anjing sahaja.

Hai anakku; janganlah engkau eksklusif menelan sahaja kerana manisnya barang dan janganlah eksklusif memuntahkan saja pahitnya sesuatu barang itu, kerana elok belum tentu mengakibatkan kesejukan dan pahit itu belum tentu mengakibatkan kesengsaraan.

Makanlah makananmu bersama sama dengan orang orang yg takwa dan musyawarahlah urusanmu dengan para alim ulamak dengan cara meminta nasihat dari mereka.

Hai anakku; bukanlah satu kebaikan namanya bilamana engkau selalu mencari ilmu tetapi engkau tidak pernah mengamalkannya. Hal itu tidak ubah bagaikan orang yg mencari kayu bakar, maka sesudah banyak ia tidak bisa memikulnya, padahal ia masih mahu menambahkannya.

Hai anakku; bilamana engkau mahu mencari mitra sejati, maka ujilahterlebih dahulu dengan berpura pura menciptakan beliau marah. Bilamana dalam kemarahan itu beliau masih berusaha menginsafkan kamu,maka bolehlah engkau mengambil beliau sebagai kawan. Bila tidak demikian, maka berhati-hatilah.

selalulah baik tuturkata dan halus budibahasamu serta elok wajahmu, dengan demikian engkau akan disukai orang melebihi sukanya seseorang terhadap orang lain yg pernah menawarkan barang yg berharga.

Hai anakku; bila engkau berteman, tempatkanlah dirimu padanyasebagai orang yg tidak mengharapkan sesuatu daripadanya. Namun biarkanlah beliau yg mengharapkan sesuatu darimu.

Jadikanlah dirimu dalam segala tingkahlaku sebagai orang yg tidak ingin mendapatkan kebanggaan atau mengharap sanjungan orang lain kerana itu yakni sifat riya’ yg akan mendatangkan cela pd dirimu.

Hai anakku; janganlah engkau condong kpd urusan dunia dan hatimu selalu disusahkan olah dunia saja kerana engkau diciptakan ALLAH bukanlah untuk dunia sahaja. Sesungguhnya tiada makhluk yang lebih hina daripada orang yang terpedaya dengan dunianya.

Hai anakku; usahakanlah semoga mulutmu jangan mengeluarkan kata
kata yg busuk dan kotor serta kasar, kerana engkau akan lebih selamat bila berdiam diri. Kalau berbicara, usahakanlah semoga bicaramu mendatangkan manfaat bagi orang lain.

Hai anakku; janganlah engkau gampang ketawa bila bukan kerana sesuatu yg menggelikan, janganlah engkau berjalan tanpa tujuan yg pasti, janganlah engkau bertanya sesuatun yang tidak ada guna bagimu, janganlah mensia-siakan hartamu.

Barang sesiapa yg penyayang tentu akan disayangi, sesiapa yg pendiam akan selamat daripada berkata yg mengandungi racun, dan sesiapa yg tidak sanggup menahan lidahnya dr berkata kotor tentu akan menyesal.

Hai anakku; bergaullah rapat dengan orang yg alim lagi berilmu. Perhatikanlah kata nasihatnya kerana bekerjsama sejuklah hati ini mendengarkan nasihatnya, hiduplah hati ini dengan cahaya hikmah dari mutiara kata katanya bagaikan tanah yg subur kemudian disirami air hujan.

Hai anakku; ambillah harta dunia sekadar keperluanmu sahaja, dan nafkahkanlah yg selebihnya untuk bekalan akhiratmu. Jangan engkau tendang dunia ini ke keranjang atau bakul sampah kerana nanti engkau akan menjadi pengemis yang menciptakan beban orang lain.Sebaliknya janganlah engkau peluk dunia ini serta meneguk habis airnya kerana bekerjsama yg engkau makan dan pakai itu yakni tanah belaka. Janganlah engkau bertemankan dengan orang yg bersifat talam dua muka, kelak akan membinasakan dirimu.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Wajib Kamu Baca

Jasa Dukun Pelet Ampuh Sudah Terpercaya dan Handal Di Indonesia

Jasa Pelet dari Dukun Pelet Ampuh Sudah Terbukti Ampuh dan Tentunya Mahar Murah Reaksi Cepat Dukun pelet adalah:Orang yang memiliki kesangg...