12 Oktober 2018

41 Kelebihan Perempuan Islam

1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih berpengaruh daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah S.A.W. akan hal tersebut, jawab baginda: “Ibu lebih penyayang daripada bapak dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia.”

2. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 70 orang lelaki yang soleh.

 3. Barang siapa yang menggembirakan anak perempuannya, derajatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah S.W.T. dan orang yang takutkan Allah S.W.T. akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

4. Barang siapa yang membawa hadiah (barang makanan dari pasar ke rumah)lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya ibarat bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka barang siapa yang menyukakan anak perempuan seolah- olah beliau memerdekakan anak Nabi Ismail A.S.

5. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama saya (Rasulullah S.A.W.) di dalam syurga.

6. Barang siapa memiliki tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan, kemudian beliau bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya yaitu syurga.

7. Daripada Aisyah r.a. “Barang siapa yang diuji dengan se Suatu daripada belum dewasa perempuannya, kemudian beliau berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka.

8. Syurga itu di bawah telapak kaki ibu.

9. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibu bapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

10. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu- pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang beliau kehendaki dengan tidak dihisab.

11. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristighfar baginya selama mana beliau taat kepada suaminya dan direkannya (serta menjaga sembahyang dan puasanya).

12. Aisyah r.a. berkata “Aku bertanya kepada Rasulullah S.A.W., siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab baginda, “Suaminya.” “Siapa pula berhak terhadap lelaki?” Jawab Rasulullah S.A.W. “Ibunya.”

13. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah beliau dari pintu syurga mana sahaja yang beliau kehendaki.

14. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah S.W.T. memasukkan beliau ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

15. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah S.W.T. mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebaikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

16. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah S.W.T. mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah S.W.T.

17. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah beliau daripada dosa-dosa ibarat keadaan ibunya melahirkannya.

18. Apabila telah lahir (anak) kemudian disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

19. Apabila semalaman (ibu) tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah S.W.T. memberinya pahala ibarat memerdekakan 70 orang hamba dengan nrimo untuk membela agama Allah S.W.T.

20. Seorang perempuan solehah yaitu lebih baik daripada 70 orang wali.

21. Seorang perempuan yang jahat yaitu lebih jelek dari pada 1,000 lelaki yang jahat.

 22. 2 rakaat solat dari perempuan yang hamil yaitu lebih baik daripada 80 rakaat solat perempuan yang tidak hamil.

23. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan)akan sanggup satu pahala dari pada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

 24. Wanita yang melayani dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan menerima pahala jihad.

25. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.

 26. Wanita yang menjadikan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga sopan santun rumah tangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 malaikat dan bidadari dan perempuan itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibentuk daripada yakut.

 27. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila beliau hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.

28. Wanita yang memerah susu hewan dengan “bismillah” akan didoakan oleh hewan itu dengan doa keberkatan.

29. Wanita yang menguli tepung gandum dengan “bismillah”, Allah akan berkatkan rezekinya.

30. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan menerima pahala ibarat meyapu lantai di baitullah.

31. Wanita yang hamil akan sanggup pahala berpuasa pada siang hari.

32. Wanita yang hamil akan sanggup pahala beribadat pada malam hari.

33. Wanita yang bersalin akan menerima pahala 70 tahun solat dan puasa dan setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.

34. Sekiranya perempuan mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, beliau akan dianggap sebagai mati syahid.

35. Jika perempuan melayani suami tanpa khianat akan menerima pahala 12 tahun solat.

36. Jika perempuan menyusui anaknya hingga cukup tempo(2½ thn), maka malaikat-malaikat dilangit akan khabarkan isu bahwa syurga wajib baginya.

37. Jika perempuan memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

38. Jika perempuan memicit/mijat suami tanpa disuruh akan menerima pahala 7 tola emas dan kalau perempuan memicit suami bila disuruh akan menerima pahala 7 tola perak.

39. Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.

40. Jika suami mengajarkan isterinya satu duduk kasus akan menerima pahala 80 tahun ibadat. 41. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat, tetapi Allah akan tiba sendiri kepada perempuan yang memberati auratnya yaitu menggunakan purdah di dunia ini dengan istiqamah.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar

Wajib Kamu Baca

Jasa Dukun Pelet Ampuh Sudah Terpercaya dan Handal Di Indonesia

Jasa Pelet dari Dukun Pelet Ampuh Sudah Terbukti Ampuh dan Tentunya Mahar Murah Reaksi Cepat Dukun pelet adalah:Orang yang memiliki kesangg...